Pikantna sól wapniowa zapobiega osteoporozie

 

Sól ziołowa z tego przepisu to sposób naturalnej suplementacji wapnia. Stosowanie tej soli zapobiega procesowi osteoporozy.

Skorupki jaj są jednym z najlepszych naturalnych źródeł wapnia. Składają się w 90–95% z węglanu wapnia (CaCO₃), co czyni je porównywalnymi z suplementami wapnia.

Ile wapnia zawiera skorupka jajka?

Jedna skorupka jajka (ok. 5 g) dostarcza ok. 2000 mg wapnia, co znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka (1000 mg).

Jak przygotować skorupki jaj do spożycia?

1. Dokładne umycie – użyj ciepłej wody i octu, aby usunąć bakterie.

2. Gotowanie – zagotuj skorupki przez kilka minut, aby je wysterylizować.

3. Suszenie – wysusz skorupki w piekarniku (ok. 100°C przez 10–15 minut) lub na powietrzu.

4. Zmielenie – zmiel skorupki na drobny proszek (np. w młynku do kawy).
 
5. Pikantna sól wapniowa - składniki:

5 g sproszkowanych skorupek jaj

5 g soli morskiej

1/4 łyżeczki chili w proszku

1/4 łyżeczki papryki wędzonej


Smak: Ostry, lekko dymny. 
 
Zastosowanie: Do dań meksykańskich, mięs, frytek.



4. Przechowywanie

Przesyp do szklanego słoiczka i przechowuj w suchym miejscu.


Jak używać soli ze skorupek jaj?

Posypać nią sałatki, jajka, kanapki, zupy

Używać jako suplement wapnia (ok. 1/2 łyżeczki dziennie dostarcza ok. 500 mg wapnia)



Czy spożywanie skorupek jaj jest bezpieczne?

Tak, jeśli są dobrze oczyszczone i spożywane w umiarkowanych ilościach. Nadmiar wapnia może powodować kamienie nerkowe lub problemy trawienne.
 

Jak przechowywać?

W szczelnym szklanym słoiczku

W suchym miejscu

Zużyć w ciągu 2–3 miesięcy
 
 
 Czy chcesz wersję smakową tej soli?
 
 
 
  Przepis na egzotyczną sól wapniową
 



Komentarze

Popularne posty