Obwarzanki odpustowe

Smaki dzieciństwa. Odpustowe obwarzanki bez drożdży, z twardą skórką ale miękkie w środku.


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • białko jaja (opcja)
Wyrabiamy ciasto. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy.
Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.
Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie.

Komentarze

  1. Tylko że przepis nie dotyczy obwarzanków które umieszczono na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, obwarzanki z przepisu wychodzą bardziej jak suchary :(

      Usuń
  2. Te obwarzanki są inne niż te, które sprzedają na odpuście. Ha, ha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz