Mój najlepszy przepis na smakołyk z orzechami. Jest to wariacja przepisu na bakaliowy deser sprzed wielu lat. Warto przypomnieć w tym miejscu, że spożywanie orzechów poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci a także korzystnie wpływa na układ nerwowy. Więcej informacji na temat orzechów włoskich i ich zastosowania w kuchni zebrałam w artykule o wiewiórkach.
Składniki na orzechowy smakołyk:
- 100 g mieszanych orzeszków: ziemnych, włoskich, migdałów.
- 100 g żurawiny lub rodzynek
- pół szklanki śmietany 30%
- 200 g cukru
- olej
Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej bakalie i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz