Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową.
Składniki:
Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej orzechy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki.
Składniki:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g żurawiny
- pół szklanki śmietany 30%
- 200 g cukru
- olej
Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej orzechy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki.
myślę, że taka przekąska świetnie sprawdzi się w szkole, czy pracy :) pychotka!
OdpowiedzUsuńkocham żurawinę i orzechy! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy i żurawinę. Musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńhttp://debesisters.blogspot.com/
to rzeczywiście prawdziwy smakołyk!
OdpowiedzUsuńCzytając przepis, aż mi ślinka ciekła. Bardzo lubię kwaskowo-słodki smak żurawinki.
OdpowiedzUsuń