Jak zrobić czerwony barszcz wigilijny

 


Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wigilię zawsze rozpoczynamy od czerwonego barszczu z uszkami lub pierogami.  Najlepszy barszcz wigilijny jest tylko na domowym zakwasie. Wiec na 4 lub 5 dni przed Wigilią nastawiamy zakwas na barszcz. A oto składniki:

  • 3 buraki
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • kilka ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • łyżka soli



Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na conajmniej 3 dni w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody.
Zakwas zlewamy bez warzyw, łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem z samych warzyw. Wywar z warzyw gotujemy około godziny na marchewce, pietruszce i kilogramie buraków, które na końcu wyjmujemy. Do smaku dodajemy sól, pieprz i łyżkę octu. Dodajemy zakwas i już wystarczy zamieszać. Podajemy z ugotowanymi wg przepisu uszkami lub pierogami.

Komentarze