Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól.
Składniki (ok. 30 sztuk):
-
szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
-
wrzątek ok. 100 ml
-
łyżka soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego.
Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka
minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję
reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na
środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie
zagniatam brzegi widelcem.

W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi
wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do
dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam
sitkiem lub łyżką cedzakową.
Komentarze
Prześlij komentarz