Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku.
Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają.
Składniki :
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w
tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na
rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika
zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę.- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej)
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony.
Przepis na powidła przypominam tu.
Komentarze
Prześlij komentarz