Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić ulubionymi ziołami lub dodatkiem warzyw.
Składniki:
- cebulka
- czosnek (1-2 ząbki)
- 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki)
- 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
- sezam jako ozdoba
No dobra. Teraz przepis na hummus: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci. Dodajemy posiekany czosnek. W mikserze lub blenderze miksujemy na pastę: cieciorkę, cebulę z czosnkiem oraz tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Tak na prawdę możecie dodać więcej ziół np. oregano lub zmielony imbir aby zaostrzyć smak pasty. Na koniec smarujemy chlebek tą super zdrową pastą. Smacznego!
A jeszcze spróbuj koniecznie mojej wersji hummusu z cukinią. Idealna to propozycja na chłodne, jesienne dni. Życzę Wam dużo słońca.
Komentarze
Prześlij komentarz