Kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie.

Składniki:
  • niepełna szklanka kaszy manny (3/4)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju (lub masła)
  • sól
  • ewentualnie cukier
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski na słodko to w tym momencie dodajemy jeszcze łyżkę cukru. Gdy uzyskamy jednorodną masę dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy je za pomocą dwóch łyżek: na jedną łyżę nabieramy ciasto a drugą oddzielamy i "spychamy" do wody ilość odpowiednią na jedną kluskę.
Po chwili kluski wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową.
Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski.

Z dziećmi i dla dzieci 2014

Komentarze

  1. Swietne kluseczki!
    Obok muffinek i nalesnikow, kluski wszelakie, to kolejne danie, ktore sprawdza sie zawsze i nigdy nie znudzi!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz