Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie.
Składniki:
Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy je za pomocą dwóch łyżek: na jedną łyżę nabieramy ciasto a drugą oddzielamy i "spychamy" do wody ilość odpowiednią na jedną kluskę.
Po chwili kluski wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową.
Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski.
Składniki:
- niepełna szklanka kaszy manny (3/4)
- 3 jajka
- 5 łyżek oleju (lub masła)
- sól
- ewentualnie cukier
Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy je za pomocą dwóch łyżek: na jedną łyżę nabieramy ciasto a drugą oddzielamy i "spychamy" do wody ilość odpowiednią na jedną kluskę.
Po chwili kluski wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową.
Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski.
Swietne kluseczki!
OdpowiedzUsuńObok muffinek i nalesnikow, kluski wszelakie, to kolejne danie, ktore sprawdza sie zawsze i nigdy nie znudzi!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl