środa, 20 sierpnia 2014

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • łyżeczka ostrej papryki 
  • sól, pieprz, majeranek lub oregano
  • olej
  • ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego
Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Podlewamy zimną wodą i dusimy powoli pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz