Nasturcja
Kwiaty nasturcji (Tropaeolum majus) są nie tylko piękne, ale też w pełni jadalne i mają sporo ciekawych właściwości prozdrowotnych.
Jadalne części: kwiaty, liście, pąki i nasiona.
Smak: lekko pikantny, przypominający rukolę lub rzodkiewkę.
Zastosowanie kulinarne:
świeże kwiaty do sałatek, kanapek, past, jako dekoracja ciast i deserów (kwiaty nadają kolor i lekko pieprzny posmak), marynowane pąki mogą zastępować kapary, liście jako dodatek do pesto lub farszu
Właściwości zdrowotne
Nasturcja jest rośliną o silnych właściwościach antybakteryjnych i wzmacniających.
1. Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
Zawiera naturalne olejki (m.in. glukotropeolina), które w organizmie rozkładają się do związków o działaniu podobnym do antybiotyku.
Hamuje rozwój bakterii takich jak E. coli, Staphylococcus aureus, a także drożdżaków.
2. Wsparcie odporności
Bogata w witaminę C (w liściach i kwiatach), co wspiera układ immunologiczny.
Tradycyjnie stosowana przy pierwszych objawach przeziębienia.
3. Wspomaganie dróg oddechowych
W medycynie ziołowej używana w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok czy gardła.
4. Wsparcie układu moczowego
Działa moczopędnie i antyseptycznie, co pomaga przy infekcjach pęcherza i dróg moczowych.
5. Właściwości przeciwzapalne i oczyszczające
Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Może łagodzić stany zapalne skóry (stosowana też w kosmetykach).
Uwaga i bezpieczeństwo
Nie zaleca się stosowania dużych ilości nasturcji u kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z chorobami nerek lub wrzodami żołądka. Długotrwałe, codzienne stosowanie w dużych dawkach może podrażniać błony śluzowe.
Komentarze
Prześlij komentarz