Nasturcja

 

Kwiaty nasturcji (Tropaeolum majus) są nie tylko piękne, ale też w pełni jadalne i mają sporo ciekawych właściwości prozdrowotnych.




Jadalne części: kwiaty, liście, pąki i nasiona.


Smak: lekko pikantny, przypominający rukolę lub rzodkiewkę.


Zastosowanie kulinarne:


świeże kwiaty do sałatek, kanapek, past, jako dekoracja ciast i deserów (kwiaty nadają kolor i lekko pieprzny posmak), marynowane pąki mogą zastępować kapary, liście jako dodatek do pesto lub farszu


Właściwości zdrowotne


Nasturcja jest rośliną o silnych właściwościach antybakteryjnych i wzmacniających.


1. Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe


Zawiera naturalne olejki (m.in. glukotropeolina), które w organizmie rozkładają się do związków o działaniu podobnym do antybiotyku.


Hamuje rozwój bakterii takich jak E. coli, Staphylococcus aureus, a także drożdżaków.


2. Wsparcie odporności


Bogata w witaminę C (w liściach i kwiatach), co wspiera układ immunologiczny.


Tradycyjnie stosowana przy pierwszych objawach przeziębienia.


3. Wspomaganie dróg oddechowych


W medycynie ziołowej używana w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok czy gardła.


4. Wsparcie układu moczowego


Działa moczopędnie i antyseptycznie, co pomaga przy infekcjach pęcherza i dróg moczowych.


5. Właściwości przeciwzapalne i oczyszczające


Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Może łagodzić stany zapalne skóry (stosowana też w kosmetykach).


Uwaga i bezpieczeństwo


Nie zaleca się stosowania dużych ilości nasturcji u kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z chorobami nerek lub wrzodami żołądka. Długotrwałe, codzienne stosowanie w dużych dawkach może podrażniać błony śluzowe.





Komentarze

Popularne posty