Domowa marmolada z kwiatów forsycji

 Maj to ostatni dzwonek na marmoladę z kwiatów forsycji. Taka marmolada to prawdziwy rarytas a przy okazji skarbnica witamin i flawonoidów. Będzie cudownym dodatkiem do śniadania, codziennych naleśnikòw lub do osłodzenia ziołowego naparu.




Składniki:


4 szklanki świeżych kwiatów forsycji

4 cytryny

250g cukru

1 starte jabłko



Z cytryn wyciśnij sok. Podgrzej w nim kwiaty forsycji około kwadransa. Zmiksuj. Dodaj cukier i starte jabłko. Podgrzewaj kolejny kwadrans, odparowując przy tym nadmiar płynu. Przełóż ciepłe do wyparzonego słoiczka. Zakręć i ustaw do góry dnem aż pokrywka zostanie zassana.


Smacznego.




Z forsycji możesz również sporządzić zdrowotnych napar, macerat olejowy oraz nalewki. Zachowaj właściwości tej cennej rosliny na cały rok. Przepis na napar z forsycji znajdziesz tutaj.

Komentarze

Popularne posty