Domowa marmolada z kwiatów forsycji
Maj to ostatni dzwonek na marmoladę z kwiatów forsycji. Taka marmolada to prawdziwy rarytas a przy okazji skarbnica witamin i flawonoidów. Będzie cudownym dodatkiem do śniadania, codziennych naleśnikòw lub do osłodzenia ziołowego naparu.
Składniki:
4 szklanki świeżych kwiatów forsycji
4 cytryny
250g cukru
1 starte jabłko
Z cytryn wyciśnij sok. Podgrzej w nim kwiaty forsycji około kwadransa. Zmiksuj. Dodaj cukier i starte jabłko. Podgrzewaj kolejny kwadrans, odparowując przy tym nadmiar płynu. Przełóż ciepłe do wyparzonego słoiczka. Zakręć i ustaw do góry dnem aż pokrywka zostanie zassana.
Smacznego.
Z forsycji możesz również sporządzić zdrowotnych napar, macerat olejowy oraz nalewki. Zachowaj właściwości tej cennej rosliny na cały rok. Przepis na napar z forsycji znajdziesz tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz