Ciasto z domowym czekodżemem


Bułeczki pieczone w rulonikach z czekodżemem są urozmaiceniem diety zwłaszcza dla dzieci. Połączenie kakao, cynamonu i owocowego dżemu przypadnie do gustu niejadkom.




Składniki na ciasto:

  • 500 g orkiszowa jasna mąka typ 650
  • 25 g świeżych drożdży 
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka 
  • jajko do posmarowania wierzchu ciasta 

Składniki na dżem czekoladowy:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki dżemu owocowego 
1. Zaczyn na ciasto z rozkruszonych drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodajemy resztę mąki zagniatając ciasto aż łatwo odejdzie od rąk. 
3. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. 
4. Mieszanką czekodzemu smarujemy całe ciasto i zawijamy w rulon.
5. Kroimy na kawałki około 4cm
6. Kawałki ciasta układamy obok siebie w blaszce do pieczenia.
7. Smarujemy jajkiem
8. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.



Komentarze

Popularne posty