Ciasto z domowym czekodżemem
Bułeczki pieczone w rulonikach z czekodżemem są urozmaiceniem diety zwłaszcza dla dzieci. Połączenie kakao, cynamonu i owocowego dżemu przypadnie do gustu niejadkom.
Składniki na ciasto:
- 500 g orkiszowa jasna mąka typ 650
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Składniki na dżem czekoladowy:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki dżemu owocowego
1. Zaczyn na ciasto z rozkruszonych drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodajemy resztę mąki zagniatając ciasto aż łatwo odejdzie od rąk.
3. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
4. Mieszanką czekodzemu smarujemy całe ciasto i zawijamy w rulon.
5. Kroimy na kawałki około 4cm
6. Kawałki ciasta układamy obok siebie w blaszce do pieczenia.
7. Smarujemy jajkiem
8. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz