Marmolada mniszkowa na domowym pieczywie
Marmolady kwiatowe i owocowe są moimi ulubionymi przetworami. Wiosna zamknięta w słoiczku.
Składniki:
Płatki mniszka
Jabłka
Sok z cytryn
Cukier
Celowo nie podaję ilości składników. Marmolady robimy w proporcji: tyle samo jabłek co płatków a cukru tyle co połowa objętości owoców. Jeśli uzbierasz słoik płatków to dodajesz słoik startych jabłek i pół słoika cukru. Cytrynę dodaj według uznania.
Do garnka na marmoladę mniszkową wkładam tylko same płatki (bez zielonego dna kwiatowego). Taka sama ilość startych na grubej tarce jabłek. Do tego cukier. Podgrzewamy i dodajemy sok wyciśniety z cytryn. I tu ilość soku dobieramy do kwaskowatości jabłek a także do waszego smaku. Sok ma sprawić, żeby kwiaty nie ściemniały. Dusimy do miękkości i blendujemy. Kawałki płatków mi nie przeszkadzają. Jeśli chcesz przechowywać większą ilość zapasów to marmoladę w słoiczkach zapasteryzuj.
🌼
Marmoladę podajemy na świeżym domowym pieczywie według przepisu na chleb żytni. Możesz też popróbować zrobić domowe masło.
Zioła są moją pasją. Jestem towaroznawcą zielarskim i tworzę naturalne preparaty ziołowe na różne dolegliwości. Zadbaj o siebie i swoją rodzinę naturalnie.
Komentarze
Prześlij komentarz