Marmolada kwiatowa
Kwiatowa marmolada jest pierwszym przetworem, który możesz przygotować. Najwcześniej kwitnące żółte kwiaty forsycji pojawiają się razem z nadejściem wiosny.
Ta marmolada to prawdziwy rarytas a przy okazji skarbnica witamin i flawonoidów. Będzie cudownym dodatkiem do świątecznego śniadania, codziennych naleśnikòw lub do osłodzenia ziołowego naparu.
Składniki:
- 4 szklanki świeżych kwiatów forsycji
- 4 cytryny
- 250g cukru
- 1 starte jabłko
Z cytryn wyciśnij sok. Podgrzej w nim kwiaty forsycji około kwadransa. Zmiksuj. Dodaj cukier i starte jabłko. Podgrzewaj kolejny kwadrans, odparowując przy tym nadmiar płynu. Przełóż ciepłe do wyparzonego słoiczka. Zakręć i ustaw do góry dnem aż pokrywką zostanie zassana.
Smacznego.
Z forsycji możesz również sporządzić zdrowotnych napar, macerat olejowy oraz nalewki. Zachowaj właściwości tej cennej rosliny na cały rok. Przepis na ocet z forsycji znajdziesz tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz