Kiszone pączki mniszka z ziołami
Kiszone pączki mniszka z ziołami to aromatyczny składnik wiosennych potraw. Dodatek ziół nie tylko podbija smak, ale też wzmacnia właściwości prozdrowotne.
Kiszone pączki mniszka z wiosennymi ziołami w złotej solance
Składniki:
Zalewa solankowa:
- 500 ml wody,
- 2 łyżeczki soli niejodowanej (np. kamiennej),
- garść główek mniszka lekarskiego
Pozostałe składniki:
- ok. 2 szklanki pączków mniszka lekarskiego (zamknięte, świeżo zebrane),
- 2 ząbki czosnku (lekko zmiażdżone),
- 1 gałązka tymianku lub macierzanki
- ½ łyżeczki suszonej lub świeżej lebiodki (odpowiednik oregano)
- 2–3 listki wiśni
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- mały kawałek korzenia chrzanu lub młody liść chrzanu
- świeży koper
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj solankę – zagotuj wodę z główkami mniszka i solą przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia
2. Pączki mniszka dokładnie wypłucz i przebrane ułóż w czystym słoiku.
3. Dodaj czosnek, zioła i przyprawy. Możesz lekko ugnieść wszystko łyżką, by składniki lepiej się przegryzły. Zalej solanką.
4. Dociśnij zawartość np. czystym kamieniem lub małym talerzykiem fermentacyjnym.
5. Przykryj słoik gazą lub zakrętką (nie szczelnie) i zostaw w ciepłym miejscu na 5–7 dni.
6. Codziennie sprawdzaj fermentację – możesz lekko zamieszać i upewnić się, że nic nie wystaje ponad powierzchnię.
7. Po fermentacji przechowuj w chłodnym miejscu (lodówka/piwnica). Smak będzie się rozwijał z czasem.
Kiszonki mają wiele prozdrowotnych właściwości. Możesz używać ich jako dodatek do sałatek, do kanapek i past lub jako ciekawy element kiszonego antipasto.
Smacznego!
Inne przepisy z mniszka znajdziesz tutaj.
Przepisy na wiosenne ziołowe sałatki znajdziesz tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz