Kiszone pączki mniszka z ziołami


Kiszone pączki mniszka z ziołami to aromatyczny składnik wiosennych potraw. Dodatek ziół nie tylko podbija smak, ale też wzmacnia właściwości prozdrowotne.




 Kiszone pączki mniszka z wiosennymi ziołami w złotej solance


Składniki:

Zalewa solankowa: 

  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej (np. kamiennej),
  • garść główek mniszka lekarskiego

Pozostałe składniki:

  • ok. 2 szklanki pączków mniszka lekarskiego (zamknięte, świeżo zebrane),
  • 2 ząbki czosnku (lekko zmiażdżone),
  • 1 gałązka tymianku lub macierzanki
  • ½ łyżeczki suszonej lub świeżej lebiodki (odpowiednik oregano)
  • 2–3 listki wiśni
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  •  mały kawałek korzenia chrzanu lub młody liść chrzanu
  • świeży koper 


Sposób przygotowania:

1. Przygotuj solankę – zagotuj wodę z główkami mniszka i solą przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia 

2. Pączki mniszka dokładnie wypłucz i przebrane ułóż w czystym słoiku.

3. Dodaj czosnek, zioła i przyprawy. Możesz lekko ugnieść wszystko łyżką, by składniki lepiej się przegryzły. Zalej solanką.

4. Dociśnij zawartość np. czystym kamieniem lub małym talerzykiem fermentacyjnym.

5. Przykryj słoik gazą lub zakrętką (nie szczelnie) i zostaw w ciepłym miejscu na 5–7 dni.

6. Codziennie sprawdzaj fermentację – możesz lekko zamieszać i upewnić się, że nic nie wystaje ponad powierzchnię.

7. Po fermentacji przechowuj w chłodnym miejscu (lodówka/piwnica). Smak będzie się rozwijał z czasem.


Kiszonki mają wiele prozdrowotnych właściwości. Możesz używać ich jako dodatek do sałatek, do kanapek i past lub jako ciekawy element kiszonego antipasto.

Smacznego!


Inne przepisy z mniszka znajdziesz tutaj.

Przepisy na wiosenne ziołowe sałatki znajdziesz tutaj.


Komentarze

Popularne posty