Frytki ziołowe
Pieczone frytki z warzyw i ziół to smaczna przekąska. Frytki ze słodkich batatów są szybkie do pokrojenia i do upieczenia. W pół godziny uzyskujemy fajną propozycję do podania razem z sałatą lub sosem. Polecam eksperymentować z ziołami i dobierać różne mieszanki. Ogrodowa macierzanka i lebiodka z dodatkiem soli Kujawskiej do moja propozycja. Sklepowy odpowiednik to majeranek, oregano, bazylia. Dobierz zioła i ich intensywność do własnych upodobań.
Składniki:
- Bataty
- Sól
- Suszone zioła
- Olej (opcjonalnie)
Bataty obieram i kroję wzdłuż na paski. Układam na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej olejem. Suszone zioła kruszę w dłoniach i posypuję nimi bataty. Wkładam do piekarnika w temperaturze 180-200°C na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz