Cukier fiołkowy
Fiołki ( fiołek wonny – Viola odorata) mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, dzięki którym od wieków wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Mają działanie m.in. przeciwzapalne. Kwiaty fiołków mają też charakterystyczny słodki smak. W kuchni można fiołki wykorzystać jako ozdobę. Dziś przepis na niskokaloryczny niebieski cukier.
Fiołki kwitną od marca do połowy kwietnia. Na cukier zbieramy same główki kwiatowe.
Niskokaloryczny słodzik fiołkowy można zrobić z erytrytolem, zwłaszcza jeśli chcesz uniknąć klasycznego cukru. Erytrytol świetnie nadaje się do mielenia i aromatyzowania.
Cukier fiołkowy z erytrytolem – przepis
Składniki:
1 szklanka świeżych kwiatów fiołka wonnego (bez łodyżek)
1 szklanka erytrytolu (może być drobny lub zmielony na puder)
Wykonanie:
1. Kwiaty zbierz w słoneczny dzień, opłucz delikatnie i dokładnie osusz.
2. Zblenduj kwiaty z częścią erytrytolu – najlepiej w malakserze lub młynku do kawy, aż uzyskasz fioletową masę.
3. Wymieszaj z resztą erytrytolu.
4. Rozłóż cienką warstwę na papierze do pieczenia i susz w suchym miejscu przez 1–2 dni (możesz też użyć suszarki do grzybów lub piekarnika z termoobiegiem – temp. max 40°C).
5. Po wyschnięciu, jeśli trzeba, zmiel ponownie na drobny cukier-puder fiołkowy.
6. Przechowuj w szczelnym słoiczku, z dala od wilgoci.
Uwaga: Erytrytol nie karmelizuje jak cukier, ale dobrze przejmuje zapach i smak fiołków. Idealny do:
herbaty ziołowej,
deserów low-carb/keto,
lekkich kremów i jogurtów.
Komentarze
Prześlij komentarz