Cukier fiołkowy

 Fiołki ( fiołek wonny – Viola odorata) mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, dzięki którym od wieków wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Mają działanie m.in. przeciwzapalne. Kwiaty fiołków mają też charakterystyczny słodki smak. W kuchni można fiołki wykorzystać jako ozdobę. Dziś przepis na niskokaloryczny niebieski cukier.



Fiołki kwitną od marca do połowy kwietnia. Na cukier zbieramy same główki kwiatowe.





Niskokaloryczny słodzik fiołkowy można zrobić z erytrytolem, zwłaszcza jeśli chcesz uniknąć klasycznego cukru. Erytrytol świetnie nadaje się do mielenia i aromatyzowania. 



Cukier fiołkowy z erytrytolem – przepis

Składniki:

1 szklanka świeżych kwiatów fiołka wonnego (bez łodyżek)

1 szklanka erytrytolu (może być drobny lub zmielony na puder)


Wykonanie:

1. Kwiaty zbierz w słoneczny dzień, opłucz delikatnie i dokładnie osusz.


2. Zblenduj kwiaty z częścią erytrytolu – najlepiej w malakserze lub młynku do kawy, aż uzyskasz fioletową masę.


3. Wymieszaj z resztą erytrytolu.


4. Rozłóż cienką warstwę na papierze do pieczenia i susz w suchym miejscu przez 1–2 dni (możesz też użyć suszarki do grzybów lub piekarnika z termoobiegiem – temp. max 40°C).


5. Po wyschnięciu, jeśli trzeba, zmiel ponownie na drobny cukier-puder fiołkowy.


6. Przechowuj w szczelnym słoiczku, z dala od wilgoci.



Uwaga: Erytrytol nie karmelizuje jak cukier, ale dobrze przejmuje zapach i smak fiołków. Idealny do:

herbaty ziołowej,

deserów low-carb/keto,

lekkich kremów i jogurtów.




Komentarze

Popularne posty