Chrzan z sokiem kwiatowym
Wiosną wykorzystujemy dostępne w lasach i ogrodach kwiaty. Do barwienia chrzanu a także do ozdoby używałam jadalnych płatków z ogrodowych tulipanów. Różowy kolor nada także sok z magnolii. Płatki tulipanów i magnolii są jadalne na surowo i mają bardzo przyjemny smak i zapach. Są idealnym dodatkiem do domowych soków lub marmolad. Kwiaty, które nadają różowy kolor to także bez lilak, płatki róży pomarszczonej i dzikiej. W czerwcu będą to chabry i mąki. Żółtą barwę możemy nadać stosując płatki z mniszka. Zielony chrzan zabarwiamy ziołami. O właściwościach leczniczych domowego chrzanu poczytaj w artykule "Naturalne leki z ogrodu i lasu".
Składniki:
- korzeń chrzanu
- sól
- płatki kwiatowe
- Sok z cytryny ( lub ocet jabłkowy)
Chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polecam robic to na dworze bo olejki eteryczne wywołują łzawienie oczu. Starty chrzan oprósz odrobiną soli. Osobno przyszykuj sok z wybranych płatków kwiatowych. Żeby uzyskać ładny kolor zakrapiamy płatki sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu.
Przepis na domowy ocet z jabłek znajdziesz na tym blogu. Do jabłek możesz dodać owoce mirabelek, róży, jagody lub zioła. Polecam domowe octy na różne dolegliwości zdrowotne.
Komentarze
Prześlij komentarz