Zakwas na żur bezglutenowy
Zapraszam do przygotowania domowego zakwasu na zupę Wielkanocną. Polecam Wam do tego płatki z mielonego siemienia lnianego. Zakwas z lnu powstaje w tydzień. Jest bardzo aromatyczny a przy okazji bezglutenowy.
💖 Przepis na Zakwas z płatków lnianych:
Do wyparzonego słoika wsypujemy porcję płatków lnianych. Do dużego słoika wystarczy nawet 50g. Wlewamy letnią wodę w proporcji 3 razy więcej wody niż płatków. Wsypujemy szczyptę soli, kilka ziaren angielskich oraz kilka przekrojonych ząbków czosnku. Mieszamy drewnianą łyżką, nakrywamy pokrywką (nie zakrecam) i odstawiamy na ciepły parapet lub do piekarnika. Nastaw warto przemieszać codziennie i sprawdzić czy nic nie wystaje. Już na następny dzień zapach będzie przyjemnie aromatyczny i kwaskowy a po tygodniu zakwas jest gotowy do użycia. Przechowujemy go w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz