Polewy do ciast
Uwielbiam domowe ciasta, biszkopty, torty, serniki. Czasem wystarczy zmienic jeden skkadnik i uzyskujemy zupelnie inny deser. Takie eksperhmenty przeprowadzilam ostatnio z polewami. Oto kilka prostych i pysznych pomysłów na polewę do ciasta – możesz wybrać według gustu:
1. Klasyczna polewa czekoladowa (błyszcząca):
Składniki:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Rozpuść wszystko w rondelku na małym ogniu (lub w kąpieli wodnej), mieszaj aż powstanie jednolita polewa. Polej ciasto i odstaw do lekkiego zastygnięcia.
2. Czekoladowa polewa z kakao (domowa, intensywna):
Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Podgrzewaj wszystko w rondelku, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowa w 2–3 minuty.
3. Biała polewa waniliowa:
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozpuść składniki razem w kąpieli wodnej. Świetnie kontrastuje z ciemnymi paskami ciasta.
4. Lukier cytrynowy (lżejsza opcja):
Składniki:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1,5–2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie – możesz dodać skórkę z cytryny dla aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz