Polewy do ciast

      Uwielbiam domowe ciasta, biszkopty, torty, serniki. Czasem wystarczy zmienic jeden skkadnik i uzyskujemy zupelnie inny deser. Takie eksperhmenty przeprowadzilam ostatnio z polewami. Oto kilka prostych i pysznych pomysłów na polewę do ciasta  – możesz wybrać według gustu:


1. Klasyczna polewa czekoladowa (błyszcząca):

Składniki:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Rozpuść wszystko w rondelku na małym ogniu (lub w kąpieli wodnej), mieszaj aż powstanie jednolita polewa. Polej ciasto i odstaw do lekkiego zastygnięcia.


2. Czekoladowa polewa z kakao (domowa, intensywna):

Składniki:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Podgrzewaj wszystko w rondelku, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowa w 2–3 minuty.


3. Biała polewa waniliowa:

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozpuść składniki razem w kąpieli wodnej. Świetnie kontrastuje z ciemnymi paskami ciasta.


4. Lukier cytrynowy (lżejsza opcja):

Składniki:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5–2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie – możesz dodać skórkę z cytryny dla aromatu.




Komentarze

Popularne posty