Pesto z czosnku niedzwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego jest aromatyczne, zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia. Oto klasyczny przepis:
Pesto z czosnku niedźwiedziego – przepis:
Składniki:
- ok. 100 g liści czosnku niedźwiedziego (świeżych, dobrze opłukanych i osuszonych)
- 50 g orzechów (np. nerkowce, migdały, orzeszki piniowe lub włoskie – wg uznania)
- 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera (można też pominąć w wersji wegańskiej)
- 100–150 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
- sok z ½ cytryny (opcjonalnie, dla świeżości)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (czosnek niedźwiedzi, orzechy, ser, olej, sok z cytryny) wrzuć do blendera lub malaksera.
- Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż do słoiczka, przykryj cienką warstwą oliwy (dłużej się przechowa w lodówce).
Wskazówka:
Pesto możesz mrozić lub zapasteryzować w słoikach, jeśli chcesz mieć zapas na później.
Jeśli chcesz wzbogacić tradycyjny przepis innymi dodatkami spróbuj zrobić pesto z czosnku wraz np. z suszonymi pomidorami albo papryką chili.
Miłego eksperymentowania w ziołowej kuchni. Wypróbuj również wspaniałe masło czosnkowe
Komentarze
Prześlij komentarz