Pesto z czosnku niedzwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego jest aromatyczne, zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia. Oto klasyczny przepis:




Pesto z czosnku niedźwiedziego – przepis:

Składniki:

  • ok. 100 g liści czosnku niedźwiedziego (świeżych, dobrze opłukanych i osuszonych)
  • 50 g orzechów (np. nerkowce, migdały, orzeszki piniowe lub włoskie – wg uznania)
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera (można też pominąć w wersji wegańskiej)
  • 100–150 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • sok z ½ cytryny (opcjonalnie, dla świeżości)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (czosnek niedźwiedzi, orzechy, ser, olej, sok z cytryny) wrzuć do blendera lub malaksera.
  2. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przełóż do słoiczka, przykryj cienką warstwą oliwy (dłużej się przechowa w lodówce).

Wskazówka:
Pesto możesz mrozić lub zapasteryzować w słoikach, jeśli chcesz mieć zapas na później.

Jeśli chcesz wzbogacić tradycyjny przepis innymi dodatkami spróbuj zrobić pesto z czosnku wraz np. z suszonymi pomidorami albo papryką chili.

Miłego eksperymentowania w ziołowej kuchni. Wypróbuj również wspaniałe masło czosnkowe 

Komentarze

Popularne posty