Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Masło z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczny dodatek do pieczywa, ziemniaków, grillowanych warzyw czy mięsa. Oto prosty i sprawdzony przepis:
Masło z czosnkiem niedźwiedzim – przepis:
Składniki:
- 200 g miękkiego masła (najlepiej prawdziwego, dobrej jakości)
- ok. 30–50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego (w zależności od intensywności smaku)
- sól do smaku (najlepiej polska sól kłodawska)
- opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny lub odrobina pieprzu
Przygotowanie:
1. Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze.
2. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.
3. Gotowe masło możesz przełożyć do pojemnika lub zawinąć w rulon w folii spożywczej i schłodzić w lodówce.
4. Przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź – świetnie się przechowuje w porcjach.
Warianty smakowe:
Dodaj trochę startego parmezanu.
Wzbogać masło o skórkę z cytryny, papryczkę chili lub suszone pomidory.
Polecam również tradycyjny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Komentarze
Prześlij komentarz