Masło z czosnkiem niedźwiedzim

 Masło z czosnkiem niedźwiedzim to aromatyczny dodatek do pieczywa, ziemniaków, grillowanych warzyw czy mięsa. Oto prosty i sprawdzony przepis:


Masło z czosnkiem niedźwiedzim – przepis:


Składniki:


  • 200 g miękkiego masła (najlepiej prawdziwego, dobrej jakości)
  • ok. 30–50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego (w zależności od intensywności smaku)
  • sól do smaku (najlepiej polska sól kłodawska)
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny lub odrobina pieprzu



Przygotowanie:


1. Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze.



2. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.



3. Gotowe masło możesz przełożyć do pojemnika lub zawinąć w rulon w folii spożywczej i schłodzić w lodówce.



4. Przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź – świetnie się przechowuje w porcjach.




Warianty smakowe:

Dodaj trochę startego parmezanu.

Wzbogać masło o skórkę z cytryny, papryczkę chili lub suszone pomidory.


Polecam również tradycyjny przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.


Komentarze

Popularne posty