Fasolka po grecku
Wielki Post więc i dania postne.
Odstawiając przetworzoną żywność i mięso oczyszczamy ciało. Dania postne pomagają wzmocnić organizm na przednówku i uzupełniają niedobory witamin.
Świeże kiełki zawierają wiele cennych mikroelementów.
Składniki:
- 500 g fasolki mrożonej
- Czerwona papryka
- Czerwona cebula
- Kilka małych pomidorków
- Garść orzechów
- Kiełki rzeżuchy
- Natka pietruszki
- łyżeczka soli
- Łyżka oleju
Fasolkę zalej wrzątkiem, dodaj soli Kłodawskiej do smaku i podgotuj około 5 minut. W tym czasie pokrój paprykę i cebulę i podsmaż na oleju lub na maśle, dosłownie chwilę. Fasolkę odsącz z wody. Orzechy zmiażdż w moździerzu lub posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i posyp zieleniną.
Dzięki takim potrawom dostarczasz organizmowi witaminę C oraz K i A. Minerały zawarte w fasolce i pomidorach to przede wszystkim wartościowy dla serca potas. Połączenie fasolki z warzywami bogatymi w witaminę C jak papryka zapobiega niedoborom żelaza. Orzechy są bogactwem magnezu a kiełki manganu. Cebula zawiera siarkę i wpływa detoksykująco.
Zapraszam na więcej postnych zdrowotnych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz