Fasolka po grecku

 

Wielki Post więc i dania postne.
Odstawiając przetworzoną żywność i mięso oczyszczamy ciało. Dania postne pomagają wzmocnić organizm na przednówku i uzupełniają niedobory witamin.
Świeże kiełki zawierają wiele cennych mikroelementów. 


Składniki:

  • 500 g fasolki mrożonej 
  • Czerwona papryka
  • Czerwona cebula
  • Kilka małych pomidorków 
  • Garść orzechów 
  • Kiełki rzeżuchy 
  • Natka pietruszki
  • łyżeczka soli
  • Łyżka oleju

Fasolkę zalej wrzątkiem, dodaj soli Kłodawskiej do smaku i podgotuj około 5 minut. W tym czasie pokrój paprykę i cebulę i podsmaż na oleju lub na maśle, dosłownie chwilę. Fasolkę odsącz z wody. Orzechy zmiażdż w moździerzu lub posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i posyp zieleniną.


      Dzięki takim potrawom dostarczasz organizmowi witaminę C oraz K i A. Minerały zawarte w fasolce i pomidorach to przede wszystkim wartościowy dla serca potas. Połączenie fasolki z warzywami bogatymi w witaminę C jak papryka zapobiega niedoborom żelaza. Orzechy są bogactwem magnezu a kiełki manganu. Cebula zawiera siarkę i wpływa detoksykująco. 

Zapraszam na więcej postnych zdrowotnych dań.


Komentarze

Popularne posty