Niesamowite pączki z kwiatów wiśni

Poza tradycyjną herbatą sakura-cha, kwiaty wiśni można wykorzystać do różnych napojów – zarówno ciepłych, jak i zimnych.








Napoje przygotowane z kwiatów wiśni. Kilka moich propozycji:


1. Sakura latte – mleczna herbata z kwiatami wiśni

Łagodny, kremowy napój z delikatnym kwiatowym aromatem.

Składniki:

2–3 solone kwiaty sakury (przepłukane z nadmiaru soli)

200 ml mleka (można użyć roślinnego)

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)


Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.


2. Dodaj solone kwiaty sakury i mieszaj, aż mleko nabierze ich aromatu.


3. Przelej do filiżanki, dodaj miód i ekstrakt waniliowy.


4. Możesz udekorować pianką mleczną i posypać odrobiną sproszkowanych płatków sakury lub matchą.




---

2. Sakura matcha – herbata matcha z kwiatami wiśni

Połączenie intensywnej, lekko gorzkiej matchy ze słodko-kwiatowym aromatem sakury.

Składniki:

1 łyżeczka matchy

2–3 solone kwiaty sakury

150 ml gorącej wody (ok. 80°C)

50 ml spienionego mleka (opcjonalnie, jeśli chcesz wersję latte)


Przygotowanie:

1. Matchę przesiej przez sitko i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszając bambusową miotełką lub spieniaczem.


2. Dodaj resztę gorącej wody.


3. Wrzuć solone kwiaty sakury i delikatnie zamieszaj.


4. Możesz dodać mleko, jeśli chcesz bardziej kremowy smak.




---

3. Sakura-infused water – woda z aromatem sakury

Orzeźwiająca, naturalnie aromatyzowana woda – idealna na ciepłe dni.

Składniki:

4–5 solonych kwiatów sakury

1 litr zimnej wody (lub gazowanej)

Kilka kostek lodu

Plasterki cytryny lub limonki (opcjonalnie)


Przygotowanie:

1. Przepłucz solone kwiaty i wrzuć je do dzbanka z wodą.


2. Odstaw na 1–2 godziny do lodówki, aby woda nabrała delikatnego aromatu.


3. Podawaj z lodem i opcjonalnie plasterkami cytrusów.




---

4. Sakura lemonade – lemoniada wiśniowa

Lekko kwiatowa i cytrusowa lemoniada z nutą sakury.

Składniki:

5 solonych kwiatów sakury

500 ml wody

100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2–3 łyżki miodu lub syropu z agawy

Kilka kostek lodu


Przygotowanie:

1. Przepłucz kwiaty sakury i wrzuć je do dzbanka.


2. Dodaj wodę i sok z cytryny.


3. Posłódź do smaku i dokładnie wymieszaj.


4. Podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem.




---

5. Sakura cocktail – drink z sakurą

Elegancki koktajl na bazie kwiatów wiśni – świetny na wyjątkowe okazje.

Składniki:

30 ml ginu lub sake

20 ml syropu cukrowego lub miodu

100 ml wody gazowanej

2 solone kwiaty sakury

Kilka kostek lodu


Przygotowanie:

1. Przepłucz kwiaty sakury i umieść je w szklance.


2. Dodaj lód, gin/sake i syrop cukrowy.


3. Dolej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.


4. Możesz udekorować dodatkowym kwiatem sakury.




Każdy z tych napojów podkreśla delikatność i elegancję kwiatów wiśni. 

Komentarze

Popularne posty