Najlepsza zimowa ćwikła
Ćwikła z chrzanem to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. Świeżo tarty chrzan to najlepsze lekarstwo na katar i zatoki. Buraczki są źródłem żelaza i kwasu foliowego, wspierają układ krwionośny.
Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
mały korzeń chrzanu
cytryna
przyprawy: sól, pieprz, cukier
ocet (najlepiej jabłkowy)
Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy wodę a buraki pozostawiamy do przestudzenia. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.
Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.
Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną octu.
Komentarze
Prześlij komentarz