Domowy makowiec-przepis tradycyjny

Makowiec tradycyjnie kojarzy się z niedzielnym obiadem u Babci lub z kolacją wigilijną.

Zazwyczaj robię na raz kilka sztuk ale tu w przepisie masz podane składnik na jednego makowca.



Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • Pół szklanki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • Pół szklanki mleka lub wody
  • Łyżka masła
  • 2 żóltka jaj
Składniki na masę makową:
  • 200 g mielonego maku
  • 2 łyżki masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżka cukru waniliowego
  • Pół szklanki mleka
  • 2 białka z jaj
  • Szczypta soli
Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu.
Papier do pieczenia

Składniki na lukier:
  • Pół szklanki cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Odrobina gorącej wody
Zaczynam od przygotowania ciasta a dopiero kiedy to ciasto będzie rosło, zrobię masę makową. Ze świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn a więc odmierzam 20 gram drożdży. Jeśli nie mam wagi to biorę ćwiartkę kostki czyli połowę z połowy kostki drożdży. W kostce jest zazwyczaj 100 gram więc nawet jeśli przetniesz kostkę na pół i jeszcze raz na pół uzyskasz mniej więcej 25 g to też będzie dobrze. 
Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalewam ciepłym mlekiem ( ale tylko częścią mkeka z tej połowy szklanki przeznaczonej na ciasto). Mieszam i odstawiam na kwadrans, zakryte ściereczką. Zaczyn pracuje i powiększa objętość. Im cieplej tym bardziej rośnie. 
W tym czasie podgrzewam resztę mleka razem z masłem. Nie gotuję tylko na wolnym ogniu rozpuszczam masło w mleku i odstawiam aż osiągnie temperaturę pokojową. 
Rozbijam jajka do dwóch osobnych misek żółtka i białka. Żółtka ucieram z cukrem przy użyciu blendera lub miksera.
Do gotowego zaczynu przez sitko dodaję mąkę, utarte z cukrem żółtka oraz masło rozpuszczone w mleku i zagniatam ciasto. Jeśli jest ciężko ugniatać dodaję trochę wody lub mleka. Jeśli ciasto bardzo się klej albo mleko było za ciepłe trzeba będzie dodać więcej mąki. Po kilku minutach ciasto zaczyna odchodzić od ręki.
Odstawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Przykrywam ściereczką.
W garnku po mleku podgrzewam mleko do masy makowej, doprowadzam je do wrzenia i wsypuję zmielone mąk. Mieszam dopóki mak nie wchłonie całego płynu. Dodaję cukier i cukier waniliowy oraz masło. Wymieszana masa przybiera czarnego koloru, odstawiam ją do ostygnięcia. Kiedy przestygnie, ubijam pianę z białek ze szczyptą soli i mieszam z masą makową.
Wracam do wyrabiania ciasta. Przez ostatnią godzinę ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość. Szybko je zagniatam i na stolnicy posypanej mąką wałkuję na kwadrat około 30 cm na 30 cm. Przekładam na papier do pieczenia. Na ciasto wykładam masę makową i rozsmarowuję równomiernie zostawiając miejsce przy brzegach na zlepienie ciasta. Zwijam dość ciasno w rulon pomagając sobie papierem do pieczenia. Zwinięty makowiec smaruję rozmąconym jajkiem i zawijam, tym razem luźno, papierem na około. W papierze ciasto ma podrosnąć jeszcze około 30 minut. Ustawiam piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu, gdy się nagrzeje wkładam ciasto na dolna półkę na 40 minut. Sprawdzam wykałaczką czy jest gotowe. Powinna wyjść sucha i czysta. Delikatnie przekładam makowiec z pieca na deske i rozwijam papier. 
W garnuszku o grubym dnie na średnim ogniu podgrzewam cukier z sokiem z cytryny aby otrzymać lukier. Mieszam dokładnie, ewentualnie dodaję odrobinę wody. Rozpuszczony cukier zaczyna się pienić więc polewam nim ciasto. Jeśli przetrzymasz garnek zbyt długo na ogniu powstanie brązowy karmel. 

Komentarze

Prześlij komentarz