Prosty i pyszny torcik bez pieczenia z biszkoptów, serków homogenizowanych i galaretki. Kolory galaretek dobieramy do sezonowych owoców i kwiatów.
Składniki:
- Paczka biszkoptów lub herbatników
- 2 serki homogenizowane
- 4 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- Owoce, kwiaty do przystrojenia
Zaczynam od wymieszania galaretek w gorącej wodzie i odstawiam je do przestudzenia. W tym czasie układam biszkopty w tortownicy, ciasno jeden obok drugiego. Nasączam je odrobiną cytrynowej galaretki aby stworzyły spód tortu. Odstawiam do lodówki aż spód stężeje. Do reszty cytrynowej galaretki w temperaturze pokojowej dodaję dwa opakowania serka. Mieszam dokładnie. Przekładam masę serkową na ciastka w takiej ilości żeby od wierzchu tortownicy zostały 2 cm. Wstawiam do lodówki aż się zsiądzie. Po 2 godzinach na stężałą masę przelewam czerwoną galaretkę. Żeby nie porobić dziur w masie serowej nalewam galaretkę na dużą łyżkę. Dekoruję owocami lub jadalnymi kwiatami i znów odstawiam do lodówki.
Uwagi dodatkowe: możecie wybrać owoce, kwiaty i kolory galaretek zależnie od upodobań. Przytoczony tu przykład jest najczęściej stosowanym połączeniem kolorów. Wymieszanie serka z czerwoną galaretką daje kolor różowy i pasuje do fioletowej galaretki na wierzchu z borówkami. Do malin możemy wymieszać malinowe galaretki z serkiem i dać samą galaretkę na wierzch. Owoce takie jak kiwi nie są polecane do galaretek. Warto za to spróbować z bananem, winogronami, poziomkami, jagodami. Kwiaty jadalne takie jak floksy świetnie komponują się na tortach. W torcie ze zdjęcia jest jeszcze jedna galaretka jako dekoracja, stężała w lodówce i pokrojona w kostkę żółta galaretka.
Komentarze
Prześlij komentarz