Moje ulubione kruche ciasto z dodatkiem soczystych jesiennych jabłek. Czas wykonania to naprawdę 5 minut. Poziom trudności żaden - przedszkolaki robią je z wielką radoscią, ja tylko obsługuję piec :)
Składniki na średnią blachę:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki kaszy mannej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- małe opakowanie cukru z wanilią
- 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu lub innych przypraw do szarlotki.
- 4 duże soczyste jabłka lub więcej jeśli lubisz
- papier do pieczenia
W dużej misce mieszamy mąkę, kaszę, cukier i sodę. Dodajemy olej żeby wszystko połączyć. W blaszce do pieczenia układamy papier i wsypujemy mniej więcej dwie trzecie ciasta. Rozkładamy równomiernie, można odrobinę ugnieść. Na to rozkładamy starte na grubej tarce jabłka. Jeśli lubisz ciasto owocowe możesz dodać nawet dwa razy więcej jabłek. Chodzi o to żeby ciasto było całe przykryte warstwą jabłek. Teraz kruszymy resztę ciasta na jabłka i posypujemy przyprawami. Ja zazwyczaj używam suszonego cynamonu i imbiru ale możesz użyć ulubionej przyprawy do szarlotki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Zazwyczaj zostaje zjedzone zanim wystygnie. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz