Pizza z jesiennymi warzywami

 Tradycyjne ciasto na pizzę udekorujemy dziś warzywami jesieni. Warzywa doprawimy tak aby pizzę z chęcią zjadły też dzieci. Proponuję cukinię, paprykę, brokuła, kukurydzę, czerwoną cebulę i czosnek. Kto lubi dodaje plastry pomidorków koktajlowych i dyni.

Składniki :

  • 0,5 kg mąki
  • 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • kubek ciepłej wody ok.300 ml
  • ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, cukinia, brokuł, żółty ser, papryka, salami, kurczak itp.
  • przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn
1. Drożdze świeże - Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.  
2. Suszone drożdże tzw. od razu wymieszać całe opakowanie z mąką i solą.

Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.




Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.
Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli, pieprzu, oleju i ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę lub salami, kawałki usmażone kurczaka, czerwoną paprykę i oliwki. Warzywa kroimy drobno zwłaszcza dla dzieci. Czosnek zgniatam nożem i szatkuję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pokrojoną w cienkie plastry cukinię wpierw smarujemy olejem, solimy i pieprzymy. Kuleczki ścięte z różyczek brokuła rozkruszamy po pizzy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.



Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut  lub 180 przez 20 minut, uważając by się nie przypaliła a spód powinien sie zarumienic. Uzyskamy trochę inny efekt, zmniejszając temperaturę i wydłużając czas pieczenia, ciasto bardziej urośnie. Sprawdzamy czy placek jest gotowy: spód jest lekko brązowy a kiedy postukamy od spodu to powinien być słyszalny głuchy odgłos.

Komentarze