Pierniczki dynie na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- pół szklanki cukru
- łyżka margaryny lub masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz
- do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny),
Komentarze
Prześlij komentarz