Leczo to danie warzywne, które możemy podawać z mięsem albo tylko z ryżem bo samo w sobie jest pysznym wegeriańskim posiłkiem. Przygotowanie leczo na obiad nie zajmuje dużo czasu a zapasteryzowane w słoikach na zimę wystarczy odgrzać.
Składniki:
- 3 cebule
- 2 papryki
- róże z brokuła
- cukinia
- dwa ząbki czosnku
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- olej
- przyprawy
Na patelni najlepiej takiej z grubym dnem podsmażam na oleju poszatkowaną w kostkę cebulę. Mieszam przeszkloną cebulę z przecierem. Po kilku minutach dodaję warzywa: pokrojoną paprykę, cukinię, brokuły. Warzywa solę i dodaję przyprawy takie jak oregano, bazylia lub prosto z ogródka lebiodkę czy macierzankę. Gdy warzywa mają już właściwą miękkość dodaję posiekany czosnek oraz mielę świeżo pieprz.
Podaję z ryżem lub kaszą jęczmienną.
Kiedy szykuję leczo do słoików na zimę to kroję warzyw odpowiednio więcej. Podana ilość to jeden słoik. Nakładam jeszcze ciepłe leczo do słoików, zakręcam i paseryzuje w dużym garze przez kwadrans.
Komentarze
Prześlij komentarz