Leczo - szybki przepis

 Leczo to danie warzywne, które możemy podawać z mięsem albo tylko z ryżem bo samo w sobie jest pysznym wegeriańskim posiłkiem. Przygotowanie leczo na obiad nie zajmuje dużo czasu a zapasteryzowane w słoikach na zimę wystarczy odgrzać.



Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • róże z brokuła
  • cukinia
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • olej
  • przyprawy

Na patelni najlepiej takiej z grubym dnem podsmażam na oleju poszatkowaną w kostkę cebulę. Mieszam przeszkloną cebulę z przecierem. Po kilku minutach dodaję warzywa: pokrojoną paprykę, cukinię, brokuły. Warzywa solę i dodaję przyprawy takie jak oregano, bazylia lub prosto z ogródka lebiodkę czy macierzankę. Gdy warzywa mają już właściwą miękkość dodaję posiekany czosnek oraz mielę świeżo pieprz.

Podaję z ryżem lub kaszą jęczmienną.

Kiedy szykuję leczo do słoików na zimę to kroję warzyw odpowiednio więcej. Podana ilość to jeden słoik. Nakładam jeszcze ciepłe leczo do słoików, zakręcam i paseryzuje w dużym garze przez kwadrans.



Komentarze