Babka czyli liście wszechstronnego zastosowania


Babka szerokolistna jak i babka lancetowata są bardzo popularne jako chwasty. Ale ich zastosowanie kulinarne i zdrowotne wraca do łask. Jako dzieci przykładaliśmy roztarte listki na rany a na przetarcia pięt wkładało się cały listek w sandałki. Działanie takie ma swoje uzasadnienie naukowe bo zawarte w babce substancje antybakteryjne zasługują na miano naturalnego antybiotyku.

Babka szerokolistna 


Nie wiele osób jednak wie, że młode listki są jadalne i do tego bardzo pożywne. Witaminy i składniki mineralne zawarte w babce z powodzeniem mogą zastąpić sałatę czy szpinak. Poza tym tradycyjnie stostuje się napary i syropy na leczenie infekcji u dzieci. Ułatwiają odksztuszanie przez co zmniejsza się kaszel. Śluzowe substancje łagodzą ból gardła ale też osłaniają przed wirusami. Ze świeżych liści możemy wycisnąć sok. Sok dla dzieci można posłodzić miodem lub cukrem i podawać taki syrop kilka razy dziennie po łyżecze a przechowywać w lodówce. Suszone liście możemy przechowywać przez całą zimę i sporządzać (zaparzać przez 20 minut) napar, który pobudza odporność.

Babka lancetowata


Komentarze