Pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy dla każdego z ulubionym dodatkiem. Na początku jesieni możemy dodawać świeże owoce borówki, maliny czy jeżyny. Poza sezonem stosujemy kofitury, albo suszone owoce jak rodzynki. Bułki są bez mleka.
Składniki:
- 0,3 kg mąki
- 0,3 szklanki cukru
- 1-2 żółtka
- pół szklanki wody
- 0,3 szklanki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- świeże owoce lub konfitura
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Posypujemy cukrem. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)
Komentarze
Prześlij komentarz