Drobna cieciorka jest smacznym urozmaiceniem tradycyjnej potrawy. Składniki na jeden obiad dla 5 osób.
Skladniki:
250g suchej ciecierzycy
500 g suchej białej fasolki
Pętko dobrej kiełbasy
Przecier pomidorowy
Majeranek, sól, pieprz
Slodka lub ostra papryka w proszku
olej
Cieciorkę i fasolkę typu piękny jaś płuczemy i moczymy przez conajmniej 12 godzin a najlepiej poprostu zostawić na noc. Gotujemy w duzym garze w wodzie z majerankiem do miękkości. W tym czasie kroimy kiełbasę w kostkę i obsmażamy. Sprawdzamy miękkość fasolek. W zalezności od wielkości fasolki zazwyczaj są dobre w ciagu godziny. Dopiero teraz solimy, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Ja lubìę jeszcze zagęścić sos słodką papryką lub chili w proszku albo dodać domowy przecier paprykowy. Koniecznie dodajemy kiełbasę i świeżo zmielony pieprz. Wszystko porządnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę aby sos odrobinę zgęstniał. Podajemy z bułeczką. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz