Wypróbowany wielokrotnie przepis na ciasto. Zmieniamy tylko farsz
Składniki :
- 0,5 kg mąki
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- kubek ciepłej wody ok.300 ml
- ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.
- przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn
Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy używamy suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z mąką.
Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.
Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.
Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli.
Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut uważając by się nie przypaliła a spód powinien sie zarumienic.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut uważając by się nie przypaliła a spód powinien sie zarumienic.
Komentarze
Prześlij komentarz