Nie marnujemy żywności czyli poświąteczne kluski

Po świętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa.



Składniki:

ugotowane ziemniaki

mąka ziemniaczana lub pszenna

osolona woda z olejem

Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy nawet blenderem. Ugniatamy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną ćwiartkę przekładamy na pozostałe trzy i w powstałe miejsce wsypujemy mąkę do wysokości ziemniaków. Mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na małe kuleczki. Do wrzącej w dużym garnku wody wsypujemy 2 łyżki soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Jeśli ziemniaki były posolne podczas gotowania możemy mniej posolić wodę na kluski. Teraz wrzucamy kluski i czekamy aż wypłyną. Góra 3 minuty i wyławiamy je. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Komentarze