Sałatka jak pełne danie obiadowe, bardzo sycąca a zarazem idealna na wycieczkę w plener.
Składniki:
- Piers z kurczaka (podwójna)
- Średniej wielkości kapusta pekińska
- Puszka kukukrydzy
- 300 g ryżu
- Przyprawy do kurczaka z kurkumą lub gotowa mieszanka do gyros
- Dowolne dodatki szczypiorek lub młoda cebula.
- Olej
Wstawiamy ryż na osolony wrzątek i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sama do białego ryżu dodaję szczyptę kurkumy, co zmieni kolor ryżu na ładny żółty. Ryż odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ryż się gotuje smażymy kurczaka. Zaczynamy od umycia i pokrojenia mięsa w kostkę. Na patelni podgrzewamy olej. Obtaczamy mięso w przyprawach. Koniecznie musi to być kurkuma, słodka i ostra papryka, czosnek, sól i pieprz. Wybór mieszanki wg Mięso smażymy na złoty kolor i zdejmujemy na talerz do przestudzenia.
Kroję kapustę pekińską. Przekładam kapustę do miski i dodaję kukurydzę z puszki. Posiekana cebulka, łyżka oleju i poł łyżeczki soli mieszamy dokładnie z kapustą. Dodajemy przestudzone mięso i ryż i znów mieszamy. Do dekoracji użyłam szczypiorku.
Kroję kapustę pekińską. Przekładam kapustę do miski i dodaję kukurydzę z puszki. Posiekana cebulka, łyżka oleju i poł łyżeczki soli mieszamy dokładnie z kapustą. Dodajemy przestudzone mięso i ryż i znów mieszamy. Do dekoracji użyłam szczypiorku.
Komentarze
Prześlij komentarz