Kwiaty jadalne na zdrowie

Pachnące i kolorowe to zapewne atrybuty kwiatów. Jednak wygląd i smak to nie jedyne powody dla których powinnismy dodać je do naszej diety i to codziennej. Większość jadalnych kwiatów zawiera sporą dawkę witamin i innych ważnych dla zdrowia składników.

Kwiaty są sezonowym dodatkiem do potraw. Tak jak owoce najlepiej wybierać te dostępne w sezonie. Od wiosny do jesieni możemy uprawiać poziomki. Wśród kwiatów cały sezon dostępne są aksamitki, stokrotki, bratki czy fiołki.

W czerwcu możemy zbierać kwiaty chabra bławatka. Kwitna też zioła jak macierzanka, mięta, bazylia. Od lipca kończy się sezon na truskawki a zaczynają maliny, jagody leśne czy borówki ogrodowe. Kiedy owocują porzeczki możemy też cieszyć sie smakiem floksów czy monardy. Wakacje to czas zbioru jabłek a także kwiatów nasturcji.

Kwiaty dodajemy do sałatek ale też dekorujemy nimi codzienne desery i świąteczne torty. Z suszu robimy aromatyczne herbaty. Pomysłów na wykorzystanie ich jest wiecej. Płatki aksamitki dodajemy do octu a kwiaty lawendy do cukru. Z róży robimy konfiturę. Kwiaty cukinii smażymy w cieście. Jesienne zbiory jarzębiny czy nawłoci dają także duże pole do popisów w kuchni.



Warto zaznaczyc, ze kwiaty ze sklepow ogrodniczych maja zazwyczaj etykiete "nie do spożycia". Natomiast kwiaty polne po zebraniu należy koniecznie umyć aby uniknąć zakażenia bąblowcem lub chorobami odkleszczowymi. Najbezpieczniej wysiać nasiona wczesną wiosną lub zaopatrywać się w sadzonki w sezonie wśród ogrodników i działkowców.

Komentarze