Budyń czekoladowy


Szybki przepis na pyszny deser. Wystarczy zagotować mleko i dodać kilka prostych składników. Już nigdy nie sięgnięcie po sklepową saszetkę z budyniem.

Składniki na 4 porcje:
1 litr mleka
1łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 żółtka 

Do kubka wsypujemy kakao, cukier i mąkę. Dolewamy trochę zimnego mleka i mieszamy żeby nie zostały grudki. Dodajemy żółtka i znów mieszamy. Resztę mleka należy zagotować z masłem. Do gotującego się mleka dodajemy masę z kubeczka i gotując jeszcze kilka minut na małym ogniu wciąż mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Wykładamy do miseczek. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz