Zdecydowanie ulubione pierogi z bardzo smakowitym farszem. Oczywiście najlepsze są odsmażone na oleju.
- dwie szklanki mąki pszennej (polecam typ 650)
- wrzątek - niecała szklanka
- trochę soli i oleju do gotowania i smażenia
- dwie piersi z kurczaka
- kilo kapusty kwaszonej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu.
Do pierogów możemy użyć dowolnego rodzaju mąki. Od chłonności mąki zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650.
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło.
Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi.W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.Oczywiście najlepsze są pierogi odgrzewane na oleju ;)
jak ja dawno nie jadłam pierogów ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
A my ostatnio często. Moje maluchy i wałkują i jedzą bardzo chętnie.
UsuńUwielbiam takie pierogi!
OdpowiedzUsuńLubiem takie pierłogi, dzieciaczki nazywajo je pierdogi hahahahahhahah zapraszam do mnie na wyszerke i wszystkiego dobrego w nowym rogu i to fajny blok
OdpowiedzUsuń