Syrop z malej pigwy na zimowe przeziębienia.
Składniki:
na każdy kilogram owoców pigwy
pół kilo cukru
Owoce pigwy razem ze skórką ścieramy na tarce, wyrzucamy tylko gniazda z pestkami. (od razu wyrzucamy ale do butelki na nalewke))
Składniki:
na każdy kilogram owoców pigwy
pół kilo cukru
Owoce pigwy razem ze skórką ścieramy na tarce, wyrzucamy tylko gniazda z pestkami. (od razu wyrzucamy ale do butelki na nalewke))
Mieszamy z cukrem, ugniatamy w słoiku i odstawiamy pod przykryciem na kilka dni. Codziennie mieszamy. Już pierwszego dnia zaczyna wytwarzać się sok. Po 5 dniach syrop jest gotowy, należy go tylko odcisnąć przez sitko. Jeśli zamierzamy przygotować większą ilość syropu to wekujemy go w słoiki i pasteryzujemy przez kwadrans.
Komentarze
Prześlij komentarz