Jarmuż





Zimą warto dodawać jarmuż często do naszych posiłków. Oprócz witamin jest źródłem kwasu foliowego i wapnia. Należy do warzyw przeciwdziałającym zmianom nowotworowym. Czy fioletowy czy zielony zawsze najlepiej smakuje trochę przemrożony. Można go jeść na surowo lub na ciepło.

 

Kilka przepisów na dania z jarmużem.
Jarmuż jako urozmaicenie dań mięsnych: Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.



Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny.

Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek blendujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Omlet z jarmużem: rozmieszać kilka jajek z posiekanym jarmużem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Gdy spód się zetnie przewrócić na drugą stronę.

Komentarze