Sprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 1 główka kapusty
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mała cebulka
- 60 g tłuszczu: masło, smalec
- sól, pieprz
- 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki
- zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek)
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym.
Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec.
Komentarze
Prześlij komentarz