Pączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć.
Składniki :
- 600 g mąki (typ 480-650)
- 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)
- szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 50 g cukru
- łyżka wódki
- sok z cytryny ok. 3 łyżek
- powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder, sok z cytryny
Rozczyn z drożdży: Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.
Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy jajka,
wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż
będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i
zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.
Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i
układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z
wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę.
Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były
prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to dosłownie kilka minut.
Pilnujemy by się nie przypaliły.
Ciepłe pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej
wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy
łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze
całe.
Komentarze
Prześlij komentarz