Krówki na długie jesienne wieczory

Przepis na domowe ciągutki. 

Składniki:
330 ml slodkiej śmietany kremowej (tortowej) do wyboru 30 lub 36 %
szklanka cukru
ziarna wanilii lub cukier wanilinowy
olej do posmarowania talerzyka
 
 

 Śmietanę wraz z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu, mozna dodac cukru waniliowego lub ziaren wanilii. Nie zbyt często ale co jakiś czas mieszamy. Masa powoli zaczyna gęstnieć i brązowieć. Cały proces trwa jakieś pół godziny ;) Jeśli zbytnio się przeciąga podkręcamy płomień ale też częściej sprawdzamy czy się nie przypala. Kiedy pojawiają się brązowe grudki przelewamy masę na talerzyk nasmarowany olejem. Odstawiamy aż stężeje ale nie chłodzimy. Kroimy ogrzanym nożem lub formujemy wałeczki. Krówki można przechowywać w pudełku śniadaniowym lub puszce po ciastkach.
Kiedyś robiłam jeszcze krówki w wersji mniej ciągutkowej. Nie pamiętam proporcji ale przy mniejszej ilości śmietany dodawało się mleko a zamiana ta powodowała większą suchość pomadek.


 

Komentarze