Kluski z truskawkami

Słodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki 480
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • trochę cukru
  • 2 opakowania mrożonych truskawek
Do mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. 
Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Komentarze

Prześlij komentarz