Słodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Składniki:
- 2 szklanki mąki 480
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka gorącej wody
- łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- trochę cukru
- 2 opakowania mrożonych truskawek
Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Mmm, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń