Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.
Składniki:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy odrobiną cukru (zależy od kwaskowości jabłek).
Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po łyżeczce jabłek. Zaklejamy. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy cedzakiem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki 480
- niepełna szklanka gorącej wody
- łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- trochę cukru
- kilka jabłek
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy odrobiną cukru (zależy od kwaskowości jabłek).
Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po łyżeczce jabłek. Zaklejamy. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy cedzakiem.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń