Sezonowe ciasto marchewkowo dyniowe

 Gdy uważasz, że nie masz czasu na słodkie wypieki skorzystaj z tego przepisu na aromatyczne ciasto marchewkowe - dyniowe.



 Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży)
  • szczypta kurkumy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 1 szklanka drobno srartej dyni
  • garść rodzynek
  •  pół szklanki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do wysmarowania foremki i bułka tarta
W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej, mąkę, marchewkę i dynię. Na sam koniec dokładamy rodzynki. Foremkę wykładamy papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni). W piekarniku nagrzanym do 180 stopni czas pieczenia to około 50 minut.


 

Komentarze