Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba.
Składniki:
Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.
Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu).
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cukinia
- kilka pieczarek
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- olej
- sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.
Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu).
Komentarze
Prześlij komentarz